+31 623621931
w.h.kool @ hotmail.com

De snowshoe

Snowshoe cattery

Historie
De Snowshoe is ontstaan rond 1960 in Philadelphia. Siamezen fokker Dorothy Hinds-Daughtery kreeg bij één van haar nestjes, kittens met witte voetjes. Dit contrast vond zij zo bijzonder dat zij Siamezen is gaan kruizen met Amerikaanse bicolours, om meer van dit soort katten te krijgen. In de loop van tijd is de kenmerkende witte V ontstaan. Tot 1987 waren er alleen Snowshoe fokkers in Amerika te vinden, daarna verspreide het ras zich langzaam naar Europa. Tot op vandaag de dag zijn er nog steeds weinig Snowshoe fokkers aanwezig in Europa.
De Snowshoes is als eerste erkend bij The American Cat Assosiation in 1974. Nu is de Snowshoe bij de meeste verenigingen in Amerika erkend. In Nederland is de Snowshoe sinds 2004 erkend bij twee FIFE verenigingen, Mundikat en Felikat.

Rasbeschrijving
De Snowshoe is een kortharig mediumgrote kat met sprankelende blauwe ogen. Het zijn gespierde katten maar met een soepele bouw. Manlijke Snowshoes zijn wat groter en steviger dan de vrouwelijke Snowshoe. Het gewicht kan variëren tussen de 2,5 en 5,5 kg.
Snowshoes moeten 4 witte voetjes hebben en het liefste met een symmetrische omgekeerde witte V bij de neus. Maar Snowshoes met deze perfecte aftekening zijn lastig te fokken en zul je niet vaak tegenkomen. Snowshoes hebben altijd blauwe ogen en het liefst zo diepblauw mogelijk. Ze kunnen voorkomen in meerdere kleuren en variëteiten maar de sealpoint (bruinzwart) en bluepoint (blauwgrijs) komen het meeste voor.

Karakter
Snowshoes zijn vriendelijke, intelligente, sociale katten met een erg lief karakter. Snowshoes zijn aanhankelijk maar niet extreem opdringerig. Ze zijn erg actief en kunnen tot op hoge leeftijd speels zijn. Verder kunnen Snowshoes het goed vinden met soortgenoten. Met kinderen en honden hebben Snowshoes ook geen problemen. Ze kunnen zich goed aanpassen, of ze nu in een druk gezin terecht komen of een rustige omgeving. Wel hebben ze absoluut aandacht nodig van hun eigenaar. Wanneer de eigenaar regelmatig van huis is, is het een noodzaak om minstens twee katten samen te huisvesten. Want ze zijn graag in de buurt van anderen, en ook hun baasje volgen ze regelmatig op de voet.

Gezondheid
Snowshoes zijn over het algemeen gezonde katten. Dit komt vooral doordat het ras relatief nieuw is en is gefokt uit meerdere gezonde rassen. Een enkele keer worden er kittens met een knikstaart, schele ogen of navelbreuk geboren, maar dit is eerder een uitzondering dan een regel. Voor je een nestje kunt fokken zijn bloedtesten op FIV/FeLV verplicht. FIV (kattenaids) en FeLV (kattenleukemie) zijn ziektes die overdraagbaar zijn door seksueel en/of bloedcontact. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat de snowshoe een gezonde basis heeft/behoudt. Daarom zijn wij onze dieren ook gaan testen op HCM (hartafwijking) en PKD (nierafwijking). Dit zijn erfelijke ziektes met een heel naar ziekteverloop en waarbij het dier vroegtijdig overlijdt. Echter geeft het screenen op deze afwijkingen geen garanties voor de toekomst, maar zodra een afwijking wordt ontdekt is het van belang dat dit dier geen nakomelingen meer krijgt en dat ook familie wordt gescreend.

Verzorging
De kortharige vacht van de Snowshoe heeft weinig verzorging nodig. Een enkele keer kammen of borstelen is voldoende.