+31 623621931
w.h.kool @ hotmail.com

Catterybeleid

Snowshoe cattery

Onze cattery:

Wij fokken met de Snowshoe vanuit liefde voor het ras en omdat wij dit geweldige ras meer onder de aandacht willen brengen bij kattenliefhebbers. Het is voor ons een erg leuke hobby maar ook een emotionele hobby met de spreekwoordelijke “hoge bergen en diepe dalen”. Ik ben een perfectionist en wil het fokken met dit ras op zo’n goed mogelijke manier doen. Gezien de zeldzaamheid maakt dat het ook enorm lastig maar toch moeten sommige keuzes gemaakt worden, in het belang van het ras of de kat zelf.

Gezondheid en erfelijkheid:

Naast hele lieve, mooie en  sociale kittens, willen wij gezonde snowshoes grootbrengen. Dit begint al bij de ouders die vanuit de verening verplicht getest moeten zijn op FIV (aids) en FeLV (leukemie). Daarnaast krijgen onze snowshoes een echo voor screening HCM (erfelijke hartafwijking) en zijn ze via DNA getest op PKD (erfelijke nierafwijking). Dit gebeurt nog bij zeer weinig fokkers van dit ras, waardoor er ook minder bekend is over deze ziektes bij de snowshoe. Echter komt HCM en PKD bij veel katten voor (raskat en huiskat) en gezien er meerdere rassen hebben bijgedragen aan het ontstaan van de snowshoe, is er ook een kans dat deze ziektes binnen de snowshoe voorkomen.

Naast het testen op ziektes hechten wij veel belang aan het fokken met zo weinig mogelijk inteelt, wat bij de Snowshoe vrij moeilijk is omdat ze zo weinig voorkomen. Hiervoor moet je heel veel stambomen en lijnen kennen en goed uitzoeken met welke combinatie je zo weinig mogelijk inteelt krijgt. Fokkers moeten hiervoor samenwerken en buiten de grenzen kijken naar onverwante snowshoes en af en toe een poes/kater uit het buitenland importeren voor verse genen. Onze poezen en katers mogen maar een beperkt aantal nesten krijgen, en een beperkt aantal kittens mogen worden verkocht aan een serieuze fokker. Dit komt de diversiteit ten goede en helpt mee met de gezondheid van het ras. Enkele poezen maar vooral katers worden soms enorm vaak gebruikt voor een nest, waardoor je ze in elke stamboom tegenkomt en wat in de toekomst voor meer inteelt zorgt.

Ouders en kittens:

Onze volwassen dieren leven bij ons in huis en worden met veel liefde verzorgd. Wij fokken maximaal 1 nestje per poes per jaar en gunnen onze poezen alle tijd om hiervan bij te komen. Het zijn in eerste instantie onze knuffels ipv fokmachines. Vanaf het moment dat de kittens geboren zijn, worden ze dagelijks vast gehouden, geknuffeld en verzorgd. Ze groeien op met alle huiselijke geluiden, samen met de andere katten. Onze kittens worden meerdere keren ontwormd, tweemaal gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte, gechipt & geregistreerd en nagekeken door de dierenarts. Tevens zullen alle kittens gecastreerd/gesteriliseerd ons huis verlaten. Vanaf 14 weken gaan wij afscheid nemen van onze schatjes en brengen wij ze naar de nieuwe eigenaar. Indien ze de grens over verhuizen krijgen ze een rabiës vaccinatie op 12 weken leeftijd en mogen ze vanaf 15 weken leeftijd verhuizen. Hier doen wij geen concessies in!

Heeft u interesse?

Wij werken niet met wachtlijsten omdat wij daar geen goede ervaringen mee hebben. Mocht u interesse hebben in een snowshoekitten, hou dan onze kittenpagina’s en facebook pagina in de gaten. U kunt ervan uitgaan dat wij deze up to date houden met de nieuwste info over de verwachte planning, verloop zwangerschap, geboren kittens en kleuren/aftekeningen.

Wij verkopen onze kittens niet via het internet of telefonisch. Wij ontmoeten u graag persoonlijk zodat wij met trots kunnen vertellen over onze katten en kittens. Visite is van harte welkom zodra de kittens 3 weken oud zijn. Een bezoekje aan ons is vrijblijvend, u bent uiteraard niet verplicht om een kitten te kopen en wij zijn niet verplicht om aan u een kitten te verkopen. Wij hebben erg veel zorg en liefde voor onze baby’s en verkopen een kitten alleen als dit goed voelt en u hem/haar een goed thuis kunt bieden.

Denk eraan dat de Snowshoe een vrij zeldzaam ras is en het een lange tijd kan duren voor we kittens verwachten. Het is geen ras wat je 1,2,3 kunt aanschaffen en wij zijn geen “bedrijf” waar je een bestelling kan plaatsen met wat je graag wilt. Elke snowshoe is uniek in uiterlijk, kleur en karakter.

Wat verwachten wij van u als nieuwe eigenaar?

Een kitten neem je niet zomaar even, je hebt toch gemiddeld 15 jaar de verantwoordelijkheid voor het dier. Wij plaatsen onze kittens alleen bij mensen die ze een blijvend liefdevol huis willen bieden. Daarnaast mogen de katten niet vrij buiten loslopen, aan een tuigje of in een afgezette tuin/balkon is prima. Er zijn veel gevaren buiten en daarnaast heeft u zomaar kans dat iemand uw mooie lieve katje meeneemt. Snowshoes zijn aanhankelijke katten en hebben absoluut aandacht nodig. Om die reden plaatsen wij alleen een kitten bij mensen die al een kat hebben of gaan krijgen (dit hoeft niet perse een raskat te zijn, er zijn ook genoeg leuke katten in het asiel die een goed plaatsje verdienen). In principe verkopen wij onze kittens alleen als liefhebberskatje, kittens voor de fok worden alleen bij serieuze fokkers geplaatst, die net als wij veel moeite willen doen om goede gezonde Snowshoes te fokken.

Prijs?
Prijs per kitten zal ongeveer €1100,- zijn. De prijs hangt onder andere af van de witte aftekening. Indien het kitten een rabiësvaccinatie nodig heeft komt er €50,- extra bij. Tevens zal de prijs voor castratie / sterilisatie van het kitten er nog bij komen.

Onze kittens mogen verhuizen vanaf 14 weken leeftijd en krijgen dan hun paspoortje, stamboom, verkoopcontract en kittenpakket mee inclusief de voeding die ze gewend zijn. Ze zijn meerdere keren ontwormd, tweemaal gevaccineerd, gechipt & geregistreerd en nagekeken door onze dierenarts. Wij staan altijd klaar voor onze kittenkopers en vinden het erg leuk om contact te houden. Daarnaast zijn we uiteraard beschikbaar indien u vragen heeft of informatie wilt. Mocht u een kitten zoeken om mee te gaan fokken, horen wij dit graag eerlijk van u. Wij zijn graag bereidt om u te helpen en het juiste kitten uit te kiezen. Wees wel bedacht over dat het lastig is om de juiste partner te vinden voor een nestje, vanwege de zeldzaamheid van het ras.

Een raskat duur?

Veel mensen die informeren naar de prijs, zie je al gelijk een rekensommetje in het hoofd maken van prijs x aantal kittens = een winstgevende hobby. Echter is het fokken van een nestje een kostbare gelegenheid en komt er meer bij kijken dan je zou verwachten. Wij zien het als een leuke hobby en brengen dan ook met liefde onze kleintjes groot en steken daar veel tijd en geld, maar dat zijn ze ook waard. Iedereen heeft toch wel een hobby waar hij/zij graag zijn tijd en geld insteekt?

Waarom een raskat met stamboom i.p.v. een goedkope raskat zonder stamboom? Veel mensen denken dat een raskat veel geld kost vanwege de stamboom. Dit is helemaal niet waar want een stamboom aanvragen kost €15,- per kitten. Waarom worden er dan veel raskatten aangeboden zonder stamboom? De fokkers van deze katten zullen bezuinigen op andere kosten, bijvoorbeeld de gezondheidstesten, vaccinaties, ontwormen, maakt slechte combinaties (denk aan inteelt), heeft een moederpoes die elk half jaar een nest moet grootbrengen en hecht vaak geen belang aan het welzijn en socialisatie van de ouderdieren en kittens. U kunt voor zo’n “goedkoop” kittentje kiezen, maar wees er dan wel op voorbereid dat u misschien in de toekomst hiervan problemen kunt gaan ondervinden.

Denk eraan dat een raskitten minimaal tussen de 650 en 1500 euro kost (afhankelijk van het ras). Wilt u extra tips waar u op moet letten bij een fokker en het kiezen van een kitten? Dan is dit een hele goede website met veel informatie.

Natuurlijk is het mogelijk om een raskat goedkoper te krijgen. Soms worden er volwassen raskatten aangeboden ter herplaatsing, meestal voor een kleine vergoeding. Zoekt u een herplaatser? Soms staan ze op de website van een fokker of neem contact op met de rasvereniging.